luni, 24 august 2009

Proba de calatorie, insemnata postum

Ciutura atarna a sfidare pe fundalul arsitei inecacioase. In desertul deposedat de ultima licarire de viata se inalta piedestaluri... pentru vanitati, orgolii, vise imprastiate si alte stranii fructe ale pamantului- prea aproape sa le gusti, fie si pe ascuns. "Sus, inainte !" , iti ordoni, stramosii au netezit drumul pe curcubee, trunchiuri de brad... de ce sa nu iti oferi prilejul unei cai intoarse din Paradisul pustiit ? Prin temple iluzorii, tampla intarzie sa zvacneasca, asculti la liniste pana nu o mai auzi decat in melodia sfaramarii unei pietre... inaintezi.... spre un potential gramofon care sa taca, pe potentialele-ti picioare, care printr-un potential absurd nu vor mai umbla decat taras, fara de tine si potentialele tale ganduri. Olfactiv, nu se mai simte decat dulceata gretoasa a cuvintelor prost combinate, care refuza sa-ti plamadeasca preaplinul in mantii difuze de emotie, cu care sa te invalui in asteptarea unei a doua faceri.

miercuri, 5 august 2009

Digitale pictate

In garderoba imaginara am o colectie de manusi si una de peruci. Cand vrei sa devii altcineva e suficient sa iti schimbi mainile, sa le modelezi ca pe lut. Problematica mainilor suscita aspecte de forma, de consistenta carnala de pe metatarsiene, de unghii acutite intelepteste, de coloratura ideatica asociata cu nuanta ojei frantuzesti, de degete ramificate , de distante cuviincioase intre falange sau de felul in care le cumintesti in poala (dreapta peste stanga, sau viceversa, amandoua pe genunchi sau una langa alta in semn de confuzie, atarnand cu nuferii palmelor in sus). Nu e simplu deloc sa le oferi mainilor educatie. Pedagogi inmanusati in piele alba pana la cot te mustra cu indexul indreptat in tavan, lasand amprente pe constiinta degetelor incrucisate ale discipolilor. Manusi din pene, manusi din satin, manusi din catifea, manusi din panza de paianjen… Manusi in care degetele au liberatate de miscare, manusi rigide din gips, instrumente punitive din care iti scoti mainile invinetite. Manusi pline de viata, colorate, manusi pentru ocaziile speciale de toata ziua in care te poti insera cu totul, pana peste cap, topanind intr-un singur deget pe o scena in care simbolismul strangerii de mana e ridicat la rang de arta.

Democrația- puterea oamenilor de schimba împreună pentru binele fiecăruia

Dacă ar trebui să îi explic unui copil ce înseamnă democrația , probabil mi -ar fi destul de ușor . Copiii se nasc cu un spirit...