duminică, 19 septembrie 2010

VI

Ziua in care te-ai simtit ca cicatricea unui fruct si ti-a fost bine. La apus, au aparut langa copacul tau niste maini care au stiut sa te vindece, fara sa le-o ceri. Fructele indraznesc prea arareori sa mai ceara ceva, cu atat mai putin cicatricile lor. Boala ta au luat-o aceste maini, au ingropat-o la radacini si au mangaiat apoi locul potrivit pana tu te-ai obisnuit cu starea de sanatate. E dificil sa te acomodezi cu starile de sanatate, stiind ca puteai sa compromiti tot fructul, sa atarni de ramura ta ca o boala fara nume si sa iti pierzi orice demnitate de poama. Partea cea mai proasta cand pleznesti de prospetime e sentimentul oribil ca cineva se poate gandi la tine ca la bun-de-pus-la-conserva. Dar pentru asta exista terapeuti anonimi, cu mainile curate, care vin si se aseaza tiptil langa tine. In oricare amurg.

sâmbătă, 18 septembrie 2010

V

Odata ce ai ajuns aici, doboara-ti limitele, infraneaza-ti poftele, spala-te cu apa rece pe obraji si pune-ti pe cap basma curata. Scuipa-ti in san, fa-ti trei cruci, ascunde sub fuste cutitul ala cu doua taisuri mostenit din strabuni, arunca laturile peste gandurile negre si ia seama limpede la tot ce se va petrece in jurul tau. Sunt cateva sfaturi pe care le-ai primit, cum ca rosul e musai sa fie ucigas, intentiile pelerinilor cu care te vei gasi pe drum le ghicesti dupa lucirea ochilor de sub gluga, femeile atragatoare la infatisare pot fi cinstite nu numai in somn, si pe cat de neimblanzit ii e calul pe atat de curajos e barbatul. Singura sa ai puterea sa le descalcesti pe toate si din tot sa tragi invatatura, care sa-ti fie tie si cu vei dori mai cu aprindere de folos. Tu, femeie vicioasa, nu te ascunde de blestem si el nu se va lipi de tine, caci numai acelora subjugati de frica vorba si gandul rau le umple casa si le leaga picioarele. Acum de ce zambesti? Furia ti s-a indulcit cand ai gasit adunate laolalta, intr-o muzica pana azi straina, niste cuvinte asemanatoare cu astea: "ziua in care pamantul avea culoare pielii se va intoarce, apele sunt prea ingrijorate pentru a ne cruta din nou de tristetea potopului".


Democrația- puterea oamenilor de schimba împreună pentru binele fiecăruia

Dacă ar trebui să îi explic unui copil ce înseamnă democrația , probabil mi -ar fi destul de ușor . Copiii se nasc cu un spirit...