luni, 26 aprilie 2010

Palatul

"Palatul nu e infinit.

Zidurile, santurile de aparare, gradinile, labirintele, treptele, terasele, balustradele, portile, coridoarele, curtile circulare sau dreptunghiulare, galeriile, rascrucile, fantanile, anitcamerele, odaile, iatacurile, bibliotecile, podurile, temnitele, chiliile fara nicio iesire si criptele nu sunt mai putin numeroase decat boabele de nisip din Gange, dar suma lor are un capat. De sus, de pe terase, privind catre apus, multi reusesc sa desluseasca fierariile, dulgheriile, grajdurile, santierele navale si colibele sclavilor.


Nimeni nu poate sa strabata mai mult de o parte infinitesimala din palat. Sunt unii care nu cunosc decat subsolurile. Putem percepe chipuri, glasuri, cuvinte, dar ceea ce percepem este infim. Infim si totodata pretios. Data pe care otelul o graveaza in piatra si pe care actele parohiale o inregistreaza este, de fapt, posterioara mortii noastre; noi suntem morti din clipa in care nu ne mai atinge niciun cuvant, nicio dorinta, nicio amintire.


Eu stiu ca nu sunt mort."


"Cartea de nisip"- Jorge Luis Borges

Un comentariu:

  1. Da, suntem morti pentru lumea acesta atunci doar. Daca ele nu ne mai ating nu inseamna ca nu mai exista deloc, ci ca sufletul nostru ar fi iesit atunci din crisalida afectelor, intr-o zona pura si toate amintirile se vor fi transformat intr-un viitor al luminii.

    RăspundețiȘtergere

Democrația- puterea oamenilor de schimba împreună pentru binele fiecăruia

Dacă ar trebui să îi explic unui copil ce înseamnă democrația , probabil mi -ar fi destul de ușor . Copiii se nasc cu un spirit...